Verlichting bedrading kleuren

Inleiding

Als het gaat om het bedraden van verlichting, is het belangrijk om de verschillende kleuren te kennen die worden gebruikt en wat ze betekenen. Dit artikel zal een overzicht geven van de meest voorkomende kleuren van verlichtingsbedrading en hun betekenis.

Bruine Draad

De bruine draad wordt gebruikt als de fasedraad voor verlichtingscircuits. Dit betekent dat de stroomtoevoer vanaf de schakelaar of de zekeringkast via de bruine draad wordt geleverd. Het is belangrijk om te onthouden dat de bruine draad altijd actief is en dat er altijd spanning op staat, zelfs als het licht is uitgeschakeld.

Blauwe Draad

De blauwe draad wordt gebruikt als de neutrale draad voor verlichtingscircuits. Dit betekent dat de stroomtoevoer van de lamp terugkeert naar de zekeringkast via de blauwe draad. Het is belangrijk om te onthouden dat de blauwe draad altijd inactief is en dat er geen spanning op staat, zelfs als het licht is ingeschakeld.

Gele/Groene Draad

De gele/groene draad wordt gebruikt als de aarddraad voor verlichtingscircuits. Dit betekent dat het wordt gebruikt om de metalen behuizing van het armatuur te aarden en te voorkomen dat er elektriciteit via de behuizing naar de gebruiker stroomt. Het is belangrijk om te onthouden dat de gele/groene draad altijd inactief is behalve bij een aardfout.

Andere Kleuren

Er zijn ook andere kleuren van verlichtingsbedrading die in specifieke situaties worden gebruikt. Bijvoorbeeld, sommige armaturen hebben een rode draad die wordt gebruikt als aanvullende schakeldraad om het licht vanaf meerdere locaties te kunnen bedienen.

Conclusie

Als het gaat om het bedraden van verlichting is het belangrijk om de verschillende kleuren te kennen, wat ze betekenen en hoe ze moeten worden gebruikt. Door de juiste kleurcode te gebruiken kan het veiligheidsrisico worden verminderd en mogelijke problemen met het licht worden voorkomen.

Bronnen

– https://www.electronics-notes.com/articles/electronic_components/resistors/wire-colours.php
– https://www.lightwiring.co.uk/light-wiring-colours/
– https://www.mybuilder.com/advice/electrical/wiring-colours-electrical-plug-wire-colours-old-new-uk

Woordenlijst

– bedrading: het geheel van elektrotechnische geleiders en aansluitklemmen in een apparaat of installatie.
– fasedraad: de draad waardoor stroom van het stopcontact of schakelaar naar het apparaat of de installatie stroomt.
– neutrale draad: de draad waardoor de stroom van het apparaat of de installatie terugstroomt naar de elektrische installatie.
– aarddraad: de draad die wordt gebruikt om de veiligheid van het apparaat of de installatie te waarborgen door de metalen behuizing van het apparaat of de installatie met de aarde te verbinden.
– armatuur: het gedeelte van de lamp waarin de lamp zelf zit en dat aan het plafond of de muur is bevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous post Verlicht uw huis met Wayfair tafellampen in het Verenigd Koninkrijk
Next post Antieke messing wandlamp: een charmante toevoeging aan uw interieur